Selecteer een thee:

Geuren en smaken

De Tai Ping Monkey heeft volgens sommigen de geur van Orchideeën. De infusies van de thee wordt door kenners als volgt omschreven. De eerste infusie is aromatisch, de tweede heeft een “full body” en de derde en vierde infusie wordt gekenmerkt als aangenaam ruikend. Behalve de geuren en smaken is de Tai Ping Monkey ook een echte lust voor het oog door de mooie lange groene theebladeren.

Gezondheidsweetjes

  • Bevat veel antioxidanten
  • Helpt bij het voorkomen van dichtslibben van bloedvaten
  • Helpt bij het verlagen van de cholesterol
  • Verbetering van het immuunsysteem
  • Hoge concentraties theïne en vitamine C

Achtergrond

De beste Tai Ping Monkey thee komt tegenwoordig uit het Sanhe dorp aan de voet van het gebergte van Huangshan (黄山), in de Tai Ping streek. Het dorp heeft drie belangrijke productiegebieden: Houkeng, Hougang en Yanjiacun. De Tai Ping Monkey is bekend om zijn “two knives and one pole": twee rechte bladeren die vast grijpen aan de enorme knop met witte haren. De thee scheuten kunnen zo lang worden als 15 centimeter. De bladeren zijn afkomstig van de theeboom genaamd Shi-da, een groot blad-variant dat alleen te vinden is in de provincie Anhui.

De theebladeren worden geplukt volgens zeer strenge regels. Hierbij worden vier principes gehanteerd en zijn er elf criteria waarom een theeblad niet geplukt dient te worden. Bij het plukken wordt telkens een steel aangehouden met één knop met drie bladeren. Naast de strenge regels geldt voor de beste Tai Ping Monkey dat er slechts een periode van 14 dagen in het jaar zijn waarop de thee op zijn best is voor de pluk. Dit valt in de Chinese kalender tussen Gu-Yu en Li-Xia (begin van de zomer). Na het strenge plukproces volgt een streng selectieproces. Bij het selecteren worden alleen de grootste volgroeide stelen geselecteerd. Van de drie theebladeren wordt één theeblad verwijderd. Een vereiste is dat de overige twee theebladeren op gelijke hoogte zijn met de knop.

De strenge pluk –en selectieproces zijn slechts het begin van het productieproces. De thee wordt vervolgens eerst geroosterd en dient nog drie verhittingsprocessen te ondergaan voordat de thee klaar is. Elk verhittingsproces heeft een bepaald doel. Zo is de eerste verhittingsproces van belang voor de rechte vorm van de theebladeren. Het tweede verhittingsproces is bedoeld om de gedroogde bladeren krachtig genoeg te maken om de unieke vorm te behouden. Het derde verhittingsproces is bedoeld om de mooie groene thee-geur tot uiting te laten komen. Na het laatste verhittingsproces is de vochtgehalte van de theebladeren gereduceerd tot ongeveer 5% en kan de thee ingepakt worden.

De Tai Ping Monkey is de eerste thee die een internationale onderscheiding had gewonnen in China. Dit was al in 1915 op de Panama Pacific International Exposition. Sindsdien is de Tai Ping Monkey een echte ‘celebrity’. Dit blijkt uit het feit dat de Tai Ping in 1955 in de top 10 beste theeën allertijden van China werd genoemd. De celebrity status zette zich voort in 2004, waar de Tai Ping Monkey was uitgeroepen tot ‘King of Tea’ op de China Tea Exhibition. De Tai Ping Monkey is zo een unieke thee dat deze als cadeau wordt gegeven aan buitenlandse gasten van de Chinese overheid.

Legende

In de Huang Sang gebergte leefden ooit een grote groep apen. De leider van deze groep werd Koning Aap genoemd. De apen leefden lange tijd vreedzaam in de Huang Sang gebergte totdat het noodlot toesloeg toen de zoon van Koning Aap plotseling overleed. Koning Aap was ontroostbaar en zwierf doelloos rond in het gebergte. De Koning werd ziek van verdriet en overleed eenzaam op ergens in de bergen. Een boer die toevallig passeerde zag hoe de eenzame aap overleed en besloot om de aap netjes te begraven.

Een jaar later toen de boer dezelfde plek passeerde merkte hij op dat op de plek waar Koning Aap was begraven theebomengroeide welke hij nog nooit had gezien. De boer besloot om goed voor deze unieke theebomen te zorgen. Na verloop van tijd was er voldoende thee om te oogsten. De boer maakte hier mooie thee met rechte bladeren van en noemde het, Tai Ping Monkey , dat ‘vreedzame apenkoning’ betekent. De unieke smaak van deze thee bleef niet onopgemerkt door de dorpelingen in de buurt. Vanaf toen werd de Tai Ping Monkey thee steeds beroemder. De dorpelingen geloofden dat de thee een cadeau was van Koning Aap aan de boer als dank voor zijn laatste eerbetoon die hij de aap geschonken had.

太平猴魁

Tai Ping Monkey

Verrassende smaak en vrijwel uniek in Nederland

Dit is een zeer exclusieve groene thee afkomstig uit de omgeving van de stad Taiping, China. Het imposante formaat en de vorm van de bladeren laten al zien dat het gaat om een uniek soort thee. Met een verrassend smaken palet is deze thee een waar geschenk voor echte thee liefhebbers. Vrijwel uniek in Nederland.


  • 2 min.

  • 3x

  • 70 ℃

  • 2 grm

  • 5 grm

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 19,95 per (50 gram)