Selecteer een thee:

Geuren en Smaken

De geuren van de Lapsang Souchong zijn te omschrijven als gerookt en zoet. De geuren bevatten kenmerken van een mengsel van naald- of cypressenhout, fruit en kruiden. De Lapsang Souchong heeft een aroma van sinaasappel verrijkt met kruidnagel. Variaties welke langer zijn gerookt hebben een geur wat zelfs doet denken aan bacon.

De smaak van Lapsang Souchong komt vaak overeen met de aroma’s, namelijk rook van naaldhout en fruit met een sterke afdronk.

Gezondheid

Lapsang Souchong is een zwarte thee, hiervan zijn onder meer de volgende gezondheidseigenschappen bekend:

  • Vermindert het risico op hart-en vaatziekten
  • Versterken van het immuunsysteem
  • Verminderen van ontstekingen

Achtergrond

De oorspronkelijke Lapsang Souchong komt uit de Wuyi regio uit de Chinese provincie Fujian. De Wuyi regio staat bekend om de herkomst van zwarte thee. De productie methode van Lapsang Souchong kent een aantal stappen. Ten eerste worden de theeblaadjes gedroogd. Dit doet men door ze licht te roken met brandhout afkomstig van dennenbomen. Vervolgens worden de bladeren gerold tot kleine naaldjes. Door het rollen wordt het oxidatie proces gestart. De bladeren worden bedekt met een kleed waarna de oxidatie volop zijn gang kan gaan. Deze oxidatie geeft de thee het zachte wat Chinese zwarte thee karakteriseert. Na het oxideren worden de bladeren nogmaals gerookt en gedroogd. Het roken geeft deze thee zijn kenmerkende rokerige smaak.

Legende

Het roken van de zwarte thee in de Wuyi regio is zoals de meeste geweldige uitvindingen per toeval ontdekt. De legende vertelt dat er tijdens de Qing dynastie oorlog woedde in China. Toen in de regio Wuyi het leger passeerde, sloegen de dorpelingen op de vlucht. Hieronder bevonden zich ook veel thee boeren die onder andere zwarte thee produceerden.

Nadat het leger weer vertrokken was, wilden de boeren nog snel de plantages oogsten. Echter na de oogst moet de thee eerst bewerkt worden voordat het naar de markten gebracht kan worden. En aangezien het drogen van thee in de zon te veel tijd zou kosten bedachten de boeren dat ze het boven een vuurtje moesten drogen. In het Wuyi gebied groeien veel naaldbomen en die werden vaak als brandhout gebruikt. Ook nu werd er een groot vuur opgezet met behulp van dit brandhout. Het was een succes. De thee was in korte tijd kurkdroog. Echter toen ze een steekproef namen, had de thee een rokerige smaak.

De boeren besloten om deze thee aan Nederlandse handelaren aan te bieden. Die vielen als een blok voor de gerookte thee en besloten om de thee te kopen. Zo is volgens de legende Lapsang Souchong ontstaan.

正山小種

Lapsang Souchong

Unieke en complexe smaak

De thee is gerookt met naald- en cypressenhout wat zorgt voor een unieke en complexe smaak. Er zijn veel varianten beschikbaar, maar de beste kwaliteit komt uit Fujian. Hier wordt de Lapsang Souchong van Yumchatea op organische wijze geproduceerd.


  • 3 min.

  • 4x

  • 100 ℃

  • 2 grm

  • 5 grm

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 19,56 per (50 gram)