Selecteer een thee:

Geuren en smaken

Oriental beauty heeft de aroma van tropisch fruit zoals guava en doet denken aan steenfruit zoals perzik. De smaak is zeer uitbundig met florale en fruitige smaken zoals sinaasappel, honing, verse witte perziken. Naast het fruitige en florale heeft de thee ook een volle smaak dat doet denken aan toast met boter.

Gezondheidsweetjes

  • Positief effect op de spijsvertering
  • verminderd de opname van vet en koolhydraten in het lichaam
  • verlicht de symptonen van exceem en psoriasis

Achtergrond

Oriental beauty is een oolong uit de Xin Zhu gebied in Taiwan. De naam oriental beauty is de naam waaronder de thee het best bekend is in het Westen. De oriental beauty staat ook beter bekend als de Bai Hao, Peng Feng Cha wat in het Engels ook wel ‘Braggart’ tea (bluffer thee) wordt genoemd. Kortom, vele namen voor deze geweldige thee.

Oriental beauty wordt verschillend van de meeste Oolongs niet in april of mei geoogst maar pas in juni. De reden hiervoor is dat de uitbundige smaken en geuren van de Oriental Beauty wordt veroorzaakt door een insect welke de ‘Green Leafhopper’ wordt genoemd (Jacobiasca formosana). De insecten houden van de jonge zoete theebladeren en eten hiervan. De aantasting van de insecten breekt de cellen van de plant af op de zelfde manier als het rollen van theebladeren dit doet. De natuurlijke verdedigingsmechanisme van de theebladeren creëren een sterke aroma om de insecten af te weren. Het is dit verdedigingsmechanisme wat de Oriental Beauty een uitbundige smaak geeft.

Nadat de insecten zich een week tegoed hebben gedaan aan de theebladeren worden de poreuze bladeren voorzichtig geoogst. De theebladeren worden gedroogd en voorzichtig in losse bollen gerold. De losse bollen worden gefermenteerd en tot slot licht geroosterd om de mooie smaken te behouden en het fermentatieproces te stoppen.

Legende

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de Oriental Beauty. Een daarvan is dat een Taiwanese boer ontdekte dat zijn theebladeren door kleine groene insecten welke op sprinkhanen leken was aangevreten. In plaats van de theebladeren weg te gooien besloot de boer om hiervan thee te produceren. Deze thee bood hij aan een lokale theehandelaar, welke zo enthousiast was over de thee dat hij twee keer hoger dan de normale prijs bood. De theeboer was erg trots hierop en vertelde over zijn successen aan iedereen uit het dorp. De dorpelingen vonden veel te opschepperig en noemde de thee gekscherend Peng Feng Cha of te wel ‘Braggart tea’ (bluffer).

Dan vraag je je natuurlijk af, hoe komen we dan bij de naam Oriental Beauty? In de twintigste eeuw werd de Bai Hoa thee door een Engelse theehandelaar aan Queen Elisabeth II aangeboden. De koningin was zeer onder de indruk van de smaakvolle thee en de prachtige verschijning van de theebladeren. Omdat de thee uit Azië kwam noemde de koningin de thee een Aziatische schoonheid, of te wel Oriental Beauty.

東方美人

Oriental Beauty

Vol van smaak met een fruitig tintje

De officiële naam voor deze bijzondere thee is Bai Hao. De thee is vol van smaak met een fruitig tintje. Nadat Queen Elisabeth II dit voor het eerst ervoer, gaf ze de thee meteen de populaire naam Oriental Beauty.


  • 3 min.

  • 4x

  • 90 ℃

  • 2 grm

  • 5 grm

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 14,95 per (50 gram)