Selecteer een thee:

Geuren en Smaken

De Dan Chong heeft een heerlijke aroma die doet denken aan verse perzik nectar. Ook de smaak van de thee doet hier aan denken aangevuld met een vleugje citrus van een mandarijn.

Gezondheidweetjes

Dan Chong is een oolong thee. Van oolong zijn onder meer de volgende gezondheidseigenschappen bekend:

  • stimuleren van de stofwisseling
  • versterken van het immuunsysteem
  • verwijderen van toxines en lichaamsvet
  • verminderen van slechte cholesterol
  • anti-bacteriële eigenschappen

Achtergrond

In het zuiden van de provincie Guangdong, wordt in de dorpen in de Fenghuang gebergte al eeuwen thee gemaakt voor de stad Chaozhou. Dit gebied staat bekend om het hete weer, wat niet ideaal is om thee te verbouwen. Een uitzondering hierop is de Fenghuang gebergte welke met haar koele bergklimaat een mooie omgeving is voor thee.

Fenghuang is de chinese benaming voor ‘Phoenix’. De Phoenix is een onsterfelijke vogel uit in de Chinese Mythologie. De Fenghuang gebergte wordt zo genoemd doordat het gebergte met een aantal hoge pieken op een Phoenix lijkt. De Oolong uit deze streek wordt internationaal dan ook wel Phoenix Oolong genoemd.

Uit dit gebied komt onze Dan Chong thee. De Dan Chong is een benaming voor de Oolong uit de Feng Huang gebergte. Echter, niet alle Oolongs uit de Feng Huang gebergte zijn Dan Chong. Dan Chong betekent letterlijk ‘enkele plant’. Dit verwijst naar het feit dat deze thee afkomstig zijn van wilde theebomen die in het Feng Huang gebergte groeien. Daarnaast is de theeplant van de Dan Chong fysiek anders dan de meeste theeplanten. De meeste theeplanten spreiden hun takken al laag vanaf de grond. De stam van de Dan Chong thee groeit eerst omhoog waarna de takken zich pas spreiden. Het plukken van de bladeren is een arbeidsintensief proces omdat dit op de rotsen plaatsvindt en omdat de bomen relatief hoog zijn.

Na het plukken van de theebladeren worden deze gedroogd en licht door elkaar gehutseld in een mand. Deze handeling start het langzame oxidatie proces wat de thee haar kenmerkende perzik aroma en smaak geeft. Daarna worden de theebladeren gerold en kort gedroogd totdat de bladeren licht bruin worden en een rood randje bevatten. Tot slot wordt de thee licht geroosterd om het oxidatie proces te stoppen.

Geschiedenis

Guangdong staat er niet om bekend als een streek waarin oolong wordt geproduceerd. De meeste bekende oolongs komen namelijk uit de Wuyi gebergte van de provincie Fujian waar de Oolong een lange geschiedenis kent. In de Feng Huang gebergte wordt al eeuwen thee geproduceerd. Sommige theebomen in dit gebied zijn meer dan 500 jaar oud. Chinese historici denken dat de productie van oolong in de Feng Huang gebergte pas op gang kwam nadat de oolong-stijl een opmars maakte in de Wuyi gebergte in Fujian omstreeks het begin van de negentiende eeuw.

單叢

Dan Chong

Licht zoet met een heerlijk aroma

Dit is thee afkomstig van oudere theebomen uit de Guangdong regio in China. Het is geroosterde Oolong met een licht zoete doch kruidige smaak met een heerlijke aroma tijdens het trekken van de thee.


  • 3 min.

  • 4x

  • 90 ℃

  • 2 grm

  • 5 grm

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 15,95 per (50 gram)