Selecteer een thee:

In het kort

Deze premium variant van de Chinese Oolongs betekent vrij vertaald, de ijzeren godin van medeleven.  De thee is afkomstig uit de omgeving van Anxi, in de provincie Fujian.

Geuren en smaken

De intense geur van bloemen en een suiker-spin achtige afwerking, maakt de medium-bodied Tie Guan Yin Roasted (old style) een van de meest besproken Oolongs ter wereld. De aromas deden ons denken aan een mooie wijn uit de Franse Bourgogne. De smaak laat zich kenmerken door fragmenten van bloemen, gecombineerd met geroosterd brood met room boter en in de afwerking de smaak van warme suiker (zoals een suiker-spin).

Gezondsheid weetjes

Van Tie Guan Yin zijn de volgende gezondheidseigenschappen bekend:

  • stimuleren van de stofwisseling 
  • versterken van het immuunsysteem 
  • verwijderen van toxines en lichaamsvet 
  • verlaging van slechte cholesterol 
  • anti-bacteriële eigenschappen

Achtergrond

Tie Guan Yin is afkomstig van de provincie Fujian, China, waar de Oolong is uitgevonden. Het is waarschijnlijk het oudste type Oolong die er bestaat en tevens een van de besten. Tie Guan Yin wordt meestal in de maand mei geoogst. Vervolgens worden de blaadjes voor ongeveer 30 minuten in de zon gedroogd en daarna in een zeil gerold zodat de bladeren een beetje samen geperst worden. Dan worden de bladeren nogmaals 6 uur gedroogd. Uiteindelijk worden de bladeren losjes opgerold en geroosterd op houtskool. 

Legende

Diep in het hart van het landgoed van Anxi, in de provincie Fujian, stond eens een vervallen tempel met daarin een ijzeren beeld ter ere van Guan Yin (de ijzeren godin van medeleven). De tempel stond precies langs de route tussen het huis van een arme thee-boer en zijn thee velden, meneer Wei genaamd. Elke dag dat hij er langs liep aanschouwde hij de steeds maar verslechterende staat van de tempel. “Er moet iets gebeuren”, bedacht meneer Wei zich. Aangezien hij arm was, was hij niet in staat om de tempel even te laten repareren. Daarom ging hij zelf aan slag. Met een bezem besloot meneer Wei de tempel eens flink schoon te maken. Vervolgens brandde hij wat wierook, ter ere van Guan Yin. “Dit is het minste wat ik kan doen.”, vond hij. Twee keer per maand, maakte hij trouw de tempel schoon en brandde hij wat wierook.

Op een nacht, terwijl hij sliep, verscheen Guan Yin plotseling in zijn droom. Ze vertelde Wei over een schat in een grot dat zich achter de tempel bevond. Wei kreeg de opdracht om de schat op te halen en te delen met iedereen. In de grot aangekomen, vond hij slechts een uitloper van een theeboom, die hij vervolgens plantte op zijn plantage. Vanaf dat moment produceerde hij de beste thee, die hij verkocht onder de naam Tie Guan Yin. Hierna werd de tempel in zijn oude glorie hersteld en werd het een belangrijke plek voor de hele regio. Meneer Wei toonde nog altijd, tijdens zijn dagelijkse gang naar de theevelden, zijn waardering voor de tempel.

鐵觀音

Tie Guan Yin (Roasted)

Krachtige smaak met zoete tinten

Een van de bekendste Oolongs ter wereld. Doordat de thee licht geroosterd is heeft het een krachtige smaak met zoete tinten.


  • 3 min.

  • 4x

  • 90 ℃

  • 2 grm

  • 5 grm

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 15,29 per (50 gram)